Pijn aan de voet

Veel mensen hebben soms pijn aan de voet. Zo kunnen er bijvoorbeeld klachten aan de tenen en nagels ontstaan, maar ook de middenvoet kan pijnlijk zijn. Voetklachten kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Namelijk het dragen van verkeerde/slechte schoenen, een trauma, of door een afwijkende stand van de voeten en/of tenen.

Bij verkeerde schoenen kan men denken aan te kleine of krappe schoenen en aan naaldhakken. Door op naaldhakken te lopen, wordt het lichaamsgewicht verplaatst naar de bal van de voet die daardoor overbelast raakt. Bij te krappe schoenen worden de voetstructuren op elkaar gedrukt waardoor er vervelende knellingen kunnen ontstaan. Te kleine schoenen geven snel klachten aan de tenen zoals eelt en likdoorns.
Bij een trauma moet men bijvoorbeeld denken aan een gebroken middenvoetsbeentje. Bij een afwijkende stand van de voeten of tenen, kan men denken aan hamertenen, scheefstand van de grote teen (Hallux Valgus), een platvoet of een holvoet.

Veelvoorkomende voetklachten

Dit is extra botaanwas/botuitsteeksel op een bepaald bot van het menselijk lichaam wat ontstaat door overmatige druk op deze plek.

Een verschrompeling van het bindweefsel van de peesplaat aan de onderzijde van de voet. Er zijn harde knobbels (noduli) te voelen op deze locatie die pijnlijk kunnen zijn tijdens lopen.

Een ontsteking van het kapsel van de gewrichten van de overgang van de middenvoet naar de voorvoet.

Een Charcot-voet komt vrijwel alleen voor bij mensen met diabetes (zowel type I als II) en ontstaat veelal in de middenvoet. Klik voor meer informatie.

Verhoorning/verdikking van dode cellen aan de oppervlakte van de huid met veelal een gele kleur dat ontstaat door verhoogde druk en/of wrijving op die plek.

Een uitstulping van de peesschade of van het gewrichtskapsel en voelt als een bobbeltje aan de pols, vingers of voet. Het is een omkapselde holte gevuld met geleiachtig vocht.

Dit is een specifiek voettype, die herkend wordt aan een abnormale hoge voetboog en een hoge wreef.

Gewrichtsontsteking door neerslag van urinezuurkristallen in en rondom het gewricht.

Een Joplin’s neuroma is een inklemming van de zenuw aan de binnenzijde van het grote  teengewricht.

Het plots neerklappen van de voet als gevolg van een verlamming van de voetheffers/voetstrekspieren van de voet en tenen. U kunt de voet dan niet meer goed afwikkelen.

Dit is een standsafwijking van de voet dat zich kenmerkt vier afwijkingen: een holvoettype (cavus), banaanvorm (adductus), kanteling van de voet (varus), spitsstand van de voet (equinus).

Een pijnlijke plek/pit eelt dat naar binnen groeit ontstaan door verhoogde druk.

Zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes, waarbij de zenuw vaak verdikt is.

Irritatie van de groeischijf op het hielbeen, doordat de achillespees  te veel trekkracht uitoefent op de plaats waar deze aanhecht op het hielbeen. Dit is namelijk in de buurt van de groeischijf en kan klachten geven tijdens intensieve belasting.

Een verzamelnaam van pijn, Irritatie of ontsteking van de sesambotjes die zich aan de onderkant van het grote teengewricht bevinden.

Dit is een specifiek voettype dat herkend wordt aan een afgeplatte voetboog, naar binnen kanteling van de voet en eventueel pijn, zwelling en vermoeidheid.

Een vaataandoening waarbij de bloedtoevoer naar de vingers en tenen stopt wat resulteert in gevoelloosheid, verkleuring, pijn en tinteling van de vingers en tenen.

Een vermoeidheidsbreuk van een van de middenvoetsbeentjes door overbelasting.

Vermoeide voeten ontstaan simpelweg door niet goed functionerende voeten.

Wratten zijn vaak ruwe, bloemkoolachtige bultjes op de huid en komen met name voor op de handen en voeten.

Indien er sprake is van stekende pijnscheuten, tintelingen, branderige en/of een doof gevoel, kan dit duiden op zenuwklachten.

Waar zit de pijn aan de voet? Zoek nog specifieker op het gebied waar de pijn zich bevindt:

Achterkant van de voet

Binnenkant van de voet

Buitenkant van de voet

Bovenkant van de voet

Onderkant van de voet

Behandeling van voetklachten

Onze podologen verrichten zorgvuldig onderzoek naar de oorzaak van uw voetklachten. Op deze manier kunnen de voetklachten direct worden aangepakt met bijvoorbeeld podologische zolen om uw lichaam in balans te brengen, of door het geven van een goed schoenadvies. Ook werken we nauw samen met andere zorgverleners. Zij kunnen de therapie aanvullen om zodoende een zo goed mogelijk resultaat te bereiken in het verminderen van uw klachten.

Wilt u graag advies? Neem dan contact op: