Klompvoet

Een klompvoet is een aangeboren afwijking, waarbij de voeten bij de geboorte naar beneden wijzen in plaats van naar voren. Bij een klompvoet groeien gedurende de zwangerschap bepaalde spieren, banden en pezen niet mee met de rest van de voet waardoor de voet in een kromme stand trekken. Het heeft dan ook de vorm van een golfclub of komma. Erfelijke factoren spelen dan ook vaak een grote rol. De behandeling wordt door een orthopedist uitgevoerd, vervolgklachten op latere leeftijd kunnen worden aangepakt door een podoloog.

klompvoet

Behandeling

De behandeling van een klompvoet begint in de meeste gevallen direct na de geboorte om verdere vervorming te voorkomen. Met behulp van gips of tape wordt de klompvoet in de juiste stand gezet. Er zijn ook gevallen waar operaties nodig zijn, waarna de voet met een brace in de juiste stand wordt gehouden. Een brace is een soort band die stevig om de voeten zit, die na verloop van tijd alleen ’s nachts gedragen hoeft te worden. Op latere leeftijd kunnen klachten ontstaan zoals achillespeesklachtenvoorvoetklachten of hamer- en klauwtenen. Door middel van functionele zolen en ortheses kan een podoloog uw klachten verminderen.

Een klompvoet op latere leeftijd

Een klompvoet kan ook op latere leeftijd voorkomen, bijvoorbeeld door een ongeval of letsel aan een van de zenuwen die de onderbeen en voetspieren verzorgen. De behandeling hiervan dient in de meeste gevallen operatief uitgevoerd te worden. Wanneer u als kind al een klompvoet had en hier aan verholpen bent, kunnen op latere leeftijd ook weer klachten ontstaan. Onze specialisten kunnen u helpen om deze klachten te verminderen.

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op