Wat is nagelchirurgie?

Nagelchirurgie is een kleine chirurgische ingreep die onder lokale verdoving wordt uitgevoerd. Synoniemen voor de ingreep zijn nagelresectie of nagelextractie. Onder nagelchirurgie vallen alle ingrepen aan de nagel, waarbij er een lokale verdoving wordt toegepast. Het wordt vaak toegepast wanneer andere behandelingen geen effect hebben, bijv. een instrumentele voetbehandeling of een nagelbeugel. Ondanks dat de behandeling vaak als laatste remedie wordt toegepast, geeft ook deze ingreep geen zekerheid tot het 100% oplossen van de klacht (slagingspercentage van ca. 70%).nagelchirurgie

Over het algemeen mogen podologen geen nagelchirurgie toepassen (wet FOD België), tenzij dat de podoloog een interne opleiding heeft gevolgd en onder verlengde arm van de huisarts werkt. Er zijn in Nederland enkele podologen gespecialiseerd in nagelchirurgie bij de behandeling van ingegroeide teennagels. Deze podologen moeten voldoen aan strenge eisen, waardoor de kwaliteit van de zorg wordt gewaarborgd.

De behandeling

Voorafgaand aan de ingreep wordt een kort vraaggesprek afgelegd. Aan de hand van het vraaggesprek wordt het traject van de ingreep bepaald en uitgevoerd. De betreffende teen wordt lokaal verdoofd d.m.v. twee injecties aan weerszijden van de nagel. Deze injecties worden meestal als pijnlijk ervaren door de druk die ontstaat bij het injecteren van de verdovingsvloeistof. Wanneer de verdoving voldoende is ingewerkt, wordt een elastieken band aangebracht rondom de teen om het bloeden zoveel mogelijk tegen te gaan.

Indien er ontstekingsweefsel aanwezig is in de nagelwal zal deze eerst worden verwijderd. De nagel wordt in de lengterichting ingeknipt tot aan de nagelwortel en wordt daarna verwijderd. Vervolgens wordt behandeld met Fenol, een etsende vloeistof, dat er voor zorgt dat het verwijderde nageldeel niet meer terug groeit. Vervolgens wordt een vet gaasje in de nagelwal gelegd en een drukverband toegepast. Ten slotte zal de elastieken band om de teen worden doorgeknipt zodat de teen weer doorbloed raakt.

Het herstel

Wanneer de verdoving is uitgewerkt kan er pijn ontstaan, u mag pijnstilling nemen tegen te pijn. Op de dag van de ingreep en eventueel de dag erna is het verstandig om de voet omhoog leggen. Spoel de teen tweemaal daags met stromend water. 4 tot 6 weken na de ingreep kan nog steeds wondvocht vrijkomen. Zolang er vocht vrij komt dient u de teen af te dekken met een pleister. Indien u vragen heeft over het herstel, verzoeken wij u om telefonisch contact op te nemen met ons.