Wat is een Charcot-voet?

Een Charcot-voet komt vrijwel alleen voor bij mensen met diabetes (zowel type I als II) en ontstaat veelal in de middenvoet. In de meeste gevallen treedt de aandoening ook eenzijdig op. Slechts in 9% van de gevallen zijn beide voeten aangedaan. Verder is een Charcot-voet een zeldzame aandoening. Het komt slechts bij 0,1% tot 0,4% van de diabetespatiënten voor. Naast dat het een zeldzame aandoening is, is het ook een serieuze aandoening die kan lijden tot ernstige voetvervormingen en beperkingen. Vooral bij een acute Charcot-voet is het van belang dat deze snel wordt behandeld.

charcot-voet

Symptomen

Een Charcot-voet kan zowel spontaan ontstaan als na een klein ongelukje, zoals de voet omslaan of je voet stoten, waardoor een botbreuk(je) in de voet ontstaat. Door de diabetes ontstaat er zenuwschade aan de voet waardoor (een deel van) de voet gevoelloos is. Hierdoor is de kans groot dat de botbreuk niet wordt gemerkt en er gewoon doorgelopen wordt. Vaak wordt pas gemerkt wanneer er iets mis is wanneer de voet rood, dik, warm en soms pijnlijk aanvoelt. Ook het been kan opzwellen en erg warm aanvoelen. Dit wordt een acute Charcot-voet genoemd.

Wanneer er wordt doorgelopen op deze beschadigde voet kunnen er nieuwe botbreuken of kneuzingen ontstaan. Hierdoor verliest een voet zijn stevigheid. Dit komt doordat de banden, die zorgen voor de onderlinge verbinding tussen botten, geen houvast meer hebben aan het aangetaste bot. Zo ontstaat er een vervorming (inzakken) van de voet.

Chacot-voet behandelen

Het belangrijkste is dat de Charcot-voet zo snel mogelijk ontdekt wordt. Dit om de afwijkingen aan de botten zo minimaal mogelijk te houden. Vaak is het stellen van de diagnose alleen lastig omdat er in eerste instantie op röntgenfoto’s vaak niets te zien is. Uiteindelijk zal aanvullend onderzoek en een MRI-scan de doorslag moeten geven.

Een Charcot-voet wordt behandeld met een gipsbehandeling. Er zal een nauw aansluitende gips worden aangebracht om de zwelling te verminderen en pijnklachten af te laten nemen. Daarnaast beschermt het de voet tegen verdere vervormingen. Het kan zo zijn dat de gips meerdere keren wordt gewisseld. Een gipsperiode van zes maanden is niet ongewoon. Tevens kan door de diabetes slechte wondgenezing aan de orde zijn. Wanneer deze wonden worden veroorzaakt door voetbotjes kan uiteindelijk ook een operatie besproken worden om voetbotjes te verwijderen. Dit kan echter wel pas wanneer de huidige wonden genezen zijn.

De behandeling na de gipsperiode

Na de gipsperiode is het belangrijk dat u goedpassende orthopedische schoenen krijgt aangemeten. Ook is het van belang dat u de voeten elke dag controleert op drukplekken en wondjes. Vermijd in ieder geval het lopen op blote voeten. Een kleine beschadiging kan namelijk grote gevolgen hebben.

Daarnaast kunt u bij de podotherapeut of pedicure met aantekening voor diabetische voet onder behandeling komen voor het knippen van de nagels en verwijderen van het eelt.

Is er nog iets wat u zelf kunt doen?

Helaas kunt u zelf weinig doen aan een Charcot-voet. Zorg in ieder geval wel voor optimale rust en probeer uw voet niet te belasten. Heeft u diabetes? Dan kunt u op voorhand het beste zorgen dat u niet op blote voeten loopt en te allen tijde uw voeten goed controleert op wonden/drukplekken. Wanneer u iets niet vertrouwd, of de voet wordt plotseling rood, warm of verandert van vorm, neem dan snel contact op met uw huisarts.

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op