Podologische diabetes screening

Diabetes is een stofwisselingsziekte die invloed heeft op verscheidene structuren van het lichaam. Tijdens de diabetes screening gaan we verschillende testen uitvoeren. Elke test geeft een idee over de welgesteldheid van een bepaalde structuur. Als er één of meerdere testen positief zijn spreken we van een diabetische voet.

Na een anamnese beginnen we altijd met een algemene inspectie. Hoe ziet de voet eruit? Zijn er drukplekken? Hebben de teennagels de neiging tot ingroeien?

Limited joint mobility

Diabetes heeft een nadelige invloed op het bindweefsel in het lichaam. Als dit bindweefsel aangetast is, kan dit leiden tot gewrichtsklachten/bewegingsbeperkingen binnen bepaalde gewrichten. Voornamelijk het talocruraal (enkelgewricht) en MTP1 gewricht (grote teengewricht) zullen het meest beïnvloed worden door de diabetes. Gewrichtsstijfheden kunnen gepaard gaat met pijn. Ook gaat het lichaam een compensatiebeweging voorzien wat dan weer nadelig is voor andere delen van het lichaam.

Polyneuropathie

Dit kunnen we opsplitsen in drie grote takken:

Motorische polyneuropathie

Dit zorgt ervoor dat de spieren van de benen en voeten minder goed werken. Door de verminderde functie van de spieren verandert de stand van de voeten en verandert het looppatroon. Hierdoor ontstaat eelt op drukplekken in de schoen. Om wonden te voorkomen moet het eelt soepel gehouden worden en moet het regelmatig verwijderd worden door een pedicure.

Autonome polyneuropathie

Hierdoor verandert de kwaliteit van de huid. De huid wordt droger, het eelt wordt harder en er ontstaat een grotere kans op wonden en kloven.

Sensorische polyneuropathie

Hierdoor zal het gevoel voor pijn en temperatuur in de voeten verminderen. U voelt oneffenheden/steentjes in de schoen niet goed. Dit heeft als gevolg dat u een groter risico heeft om wondjes te krijgen. Sommige mensen met polyneuropathie hebben last van spontane pijn in de voeten. Zij hebben het gevoel op watten te lopen of ervaren een stekende of brandende pijn. Behandeling hiervan is moeilijk. Vaak verminderen de klachten na een tijd vanzelf. Uw podoloog gaat aan de hand van een monofilament test en stemvorktest kijken hoe het zit met uw gevoel in de voeten.

Angiopathie

Kunnen we opsplitsen in twee grote delen:

Micro angiopathie

Het haarvaatje wordt stijver en is minder goed doorlaatbaar. Hierdoor wordt de uitwisseling van voedings- en afvalstoffen vertraagd. Het proces kan alleen vertraagd worden door een goede regeling van de bloedsuikerwaarden en gezonde levensstijl.

Macro angiopathie

Diabetes versnelt het proces van aderverkalking (atherosclerose). Atherosclerose ontstaat als een wasachtige plak aan de binnenzijde van het bloedvat. Dit zal leiden tot een vernauwing en zelfs tot een volledige afsluiting van de bloedvaten. Hierdoor wordt de doorbloeding van weefsel en organen belemmerd. Onvoldoende doorbloeding is nadelig bij wondherstel. Ook kunt u sneller krampen krijgen (etalagebenen).

Uw podoloog zal aan de hand van een doppler onderzoek een eerste inschatting maken over de doorbloeding. Ook zal de podoloog de haarvaten (capullairen) testen aan de hand van een testje. Bij twijfel zult u doorverwezen worden naar de huisarts.

Let op! De kosten zullen tijdens het eerste onderzoek geregeld worden. Betalen kan via Bancontact.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen