Hiel- en enkelpijn

Hielklachten en enkelklachten kunnen ontstaan aan verschillende structuren. Namelijk aan het bot, het kraakbeen, of aan de spieren en pezen. Het zijn vaak voorkomende klachten met een grote verscheidenheid aan oorzaken. Het is bij uitstek het terrein waar de podoloog in gespecialiseerd is.

Behandeling van enkelklachten

Onze podologen verrichten zorgvuldig onderzoek naar de oorzaak van uw enkelklachten en kunnen met podologische zolen uw voet-, enkel, knie-, bekken- en beenstand verbeteren. Hierdoor brengen wij het lichaam weer in balans en worden de klachten aangepakt. Bovendien kijken we naar de schoenen die u draagt om vervolgens een passend schoenadvies te geven.

Veelvoorkomende enkelklachten

Bij achillespeesklachten ervaart men klachten aan de pees die de kuitspieren met het hielbeen verbindt.

Bij een voetbalenkel is er sprake van inklemming van een structuur aan de voorzijde van het enkelgewricht.

Bij een anterior tibiotalair compressiesyndroom zijn er bepaalde structuren (weke delen) rondom de enkel verdikt.

Men spreekt over artrose in de enkel wanneer het kraakbeen tussen de het onderste en bovenste spronggewricht aan slijtage onderhevig is.

Bij een Haglundse exostose is er sprake van botaangroei op de achterzijde van het hielbeen, vaak vlakbij de aanhechting van de achillespees.

Eelt is een beschermingsmechanisme van de huid als reactie op wrijving of druk.

Door chronisch of acuut trauma (blessure) kunnen de banden aan de buitenzijde van de enkel oprekken of inscheuren. Men spreekt dan van enkelinstabiliteit.

Indien er sprake is van het fatpad syndroom, voelt de persoon dat de hiel een verminderd vetkussen heeft.

Waar er bij hielspoor een verkalking aan het hielbeen groeit wat gediagnosticeerd moet worden aan de hand van een röntgenfoto, is het bij fasciitis plantaris (peesplaatontsteking) het probleem dat de pees die aanhecht aan het hielbeen (calcaneus) geïrriteerd raakt door te grote trekkrachten.

Indien er verkalking ontstaat aan de aanhechting van de peesplaat aan de hiel, spreekt men van hielspoor. Hierbij kan extra botaangroei aanwezig zijn aan de hiel.

Wanneer banden en pezen te soepel zijn, is er sprake van hypermobiliteit.

Meestal ontstaat jicht in het gewricht van de grote teen of op de wreef. Het is zeer pijnlijk en kan gepaard gaan met koorts. Het gewricht wordt dikker, voelt warm aan en er is sprake van een verminderde beweeglijkheid.

Morbus Ledderhose, ook wel de ziekte van Ledderhose genaamd, is een erfelijke aandoening waarbij verhardingen in het bindweefsel onder de voet optreden.

Morbus Sever (hielpijn bij kinderen) Morbus Sever is een aandoening van de groeischrijf in de hiel en komt voornamelijk voor bij kinderen.

Een posterieur enkel impingement is ook wel bekend als het achterste inklemmingsyndroom. Er ontstaat pijn aan de achterzijde van de enkel doordat structuren ingeklemd raken.

PTTD (posterior tibial tendon disfunction) is een dysfunctie van de pees (m. tibialis posterior) welke aan de binnenzijde van de enkel loopt.

De tekenen van een slijmbeursontsteking zijn de klassieke ontstekingsverschijnselen. Denk hierbij aan roodheid, warmte en zwelling van de huid in de buurt van de slijmbeurs.

Het tarsaal tunnel syndroom is een beklemming van een voetzenuw, de Nervus tibialis. Deze zenuw loopt aan de binnenkant van de enkel door een soort tunnel.

Bij een tendinopathie van de m. peroneus brevis zijn er voornamelijk pijnklachten aan de buitenzijde van de enkel die kan uitstralen richting het onderbeen en/of richting de kleine teen.

Meteen nadat u uw enkel verstuikt, ontstaat er een scherpe pijn aan de buitenkant van uw enkel. Na enkele minuten kan de pijn lichtelijk afnemen, waarna u weer voorzichtig kunt lopen.

Indien er sprake is van stekende pijnscheuten, tintelingen, branderige en/of een doof gevoel, kan dit duiden op zenuwklachten.

pijn aan de bovenkant van de voet

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust: