Ganglion (knobbeltje)

Een ganglion is een goedaardige zwelling (holte) gevuld met een geleiachtige gewrichtsvloeistof. Het is een uitstulping van een pees of gewrichtskapsel en ziet eruit als een knobbeltje. In de meeste gevallen komt dit voor aan de pols, maar het kan bij elk gewricht ontstaan, dus ook aan de voet. Vaak wordt een ganglion gevoeld als een ronde, elastische verdikking dicht onder de huid. Daarnaast komt het ook vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij kinderen komt een ganglion zelden voor.

Hoe een ganglion precies ontstaat is nog onduidelijk. Mogelijk speelt irritatie op de aangedane plek hierbij een rol. Deze irritatie kan ontstaan door bijvoorbeeld artrose, slappe gewrichtsbanden, ontstekingen, overbelasting of een trauma (zoals een botbreuk). Indien het komt door een trauma zoals een botbreuk spreken we van een traumatische ganglion.

Symptomen

Ganglia voelen zacht tot stevig aan en worden beter zichtbaar wanneer de huid er strak overheen wordt getrokken (zoals bij het buigen van een pols). Ze kunnen verschillende formaten hebben, maar de knobbeltjes zijn vaak niet groter dan één à twee centimeter. In de meeste gevallen zullen ze geen klachten geven, maar als een ganglion op een vervelende plek zit kan het de volgende problemen geven:

  • Lokale zwelling
  • (Druk)pijn
  • Pijn bij bewegen en eventueel verlies van beweging
  • Verminderde kracht
  • Gevoelloosheid en tintelingen

Ganglion behandelen

Over het algemeen verdwijnt een ganglion uit zichzelf. Als dit niet gebeurt of als er veel klachten zijn, is een behandeling mogelijk. Een podoloog kan zolen aanmeten en schoenadvies geven om de oorzaak aan te pakken. Houdt wel in gedachten dat een blijvende ganglion hiermee wellicht niet weg zal gaan. Pijnklachten kunnen wel gereduceerd worden.

Mocht deze behandeling niet voldoende helpen of wilt u dat de ganglion helemaal weg gaat, dan kan er in eerste instantie gewerkt worden met een spalk om het gewricht rust te geven. Als dit niet helpt kan de ganglion worden leeggezogen met een injectiespuit waarna een ontstekingsremmer met verdovingsvloeistof er terug ingespoten wordt. Deze behandeling geeft geen litteken of napijn. Het nadeel van deze behandeling is dat de kans op herhaling wel groot is.

Blijven de klachten aanhouden dan kan de knobbel ook operatief worden verwijderd onder plaatselijke verdoving. Hierbij wordt het hele knobbel verwijderd en indien nodig wordt ook een deel van de peesschede of het gewrichtskapsel weggehaald.

Wat kun je zelf doen om de klacht te verhelpen?

Een ganglion hoeft niet altijd klachten te geven. U kunt rekening houden met uw schoeisel. Het is belangrijk dat er genoeg ruimte is ter hoogte van de knobbel. Zo voorkomt u druk op de aangedane plek.

Kunnen wij u helpen? Vul het contactformulier in of bel 085-053 00 33.