Mortonse neuralgie

Mortonse neuralgie is een veelvoorkomende klacht wat veelal voorkomt bij vrouwen. Bij deze klacht is een zenuw in de voorvoet beklemd geraakt tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes (vaak tussen het 2e en 3e kopje of het 3e en 4e kopje). Het kan een brandende pijn veroorzaken in de voorvoet en tenen, maar ook zorgen voor tintelingen of schietende zenuwpijnen. Vaak geeft het een uitstralende pijn richting de tenen.

mortonse neuralgie

Hoe ontstaat mortonse neuralgie?

Mortonse neuralgie kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld aan het voettype liggen. Bij mensen met een holle voet ontstaat er meer druk onder de voorvoet, waardoor deze meer geneigd is om door te zakken. Als gevolg hiervan worden de tussenruimtes tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes nauwer, wat kan zorgen voor een zenuwbeknelling. Daarnaast kan foutief schoeisel ook nog een rol spelen bij deze klacht. Denk hierbij aan te smalle schoenen of een schoen met een te hoge hak.

Mortonse neuralgie behandelen

Meestal kiest een podoloog ervoor om een podologische zool aan te meten waarbij het therapiedoel voornamelijk gelegd wordt op het spreiden van de ruimtes tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Hierbij wordt er een voorvoetsteun in de zool gemaakt wat precies achter de bal van de voet komt te liggen. Hierdoor wordt de druk op de voorvoet verminderd en worden de ruimtes zo optimaal mogelijk verspreid. Mocht hier onvoldoende resultaat uit voort geboekt worden, dan kan er altijd nog een orthese aangemeten worden. Dit is een teenstukje van siliconen materiaal wat tussen de tenen komt te zitten. Door de tenen wat meer te spreiden, worden de tussenruimtes indirect ook gespreid. Echter heeft bij ons de voorkeur om te beginnen met het aanmeten van een zool, omdat de oorzaak van de klacht meestal voortkomt vanuit het voettype/achter in de voet.

OVAC (orthopedische voorziening aan confectie schoen)

Bij een OVAC wordt er een aanpassing gemaakt aan uw eigen schoen. Hier wordt voor gekozen wanneer er met een podologische zool niet voldoende resultaat wordt bereikt. Bij Morton’s neuralgie  kan er gekozen worden om een afwikkelbalk onder de schoen te plaatsen waardoor de afwikkeling gemakkelijker gaat en de druk op de voorvoet verminderd wordt.

OSB (semi-orthopedische schoen)

Wanneer een voet erg breed is kan het zijn dat confectie schoenen te strak zitten. Hierdoor worden de tussenruimtes van de kopjes en de middenvoetsbeentjes vernauwd waardoor klachten in stand gehouden kunnen worden. In dit geval kan er gekozen worden voor een Semi- orthopedische schoen. Een semi-orthopedische schoen is een schoen waarbij een afwijkende breedte maat gekozen kan worden. Op deze manier heeft de schoen een goede pasvorm en waardoor er geen wrijving ontstaat tussen de schoen en de voet. Ook in deze schoen kan er gekozen worden om een afwikkelbalk te plaatsen.

 Meer informatie over orthopedische schoenen met catalogus

Wat kunt u zelf nog doen om mortonse neuralgie te verminderen/verhelpen?

Houd rekening met het schoeisel wat u draagt. Zorg ervoor dat uw schoenen breed genoeg zijn bij de voorvoet, zodat de tussenruimtes van de kopjes van de middenvoetsbeentjes niet vernauwd worden. Daarnaast is het belangrijk om geen hoge hakken te dragen. Hiermee wordt bedoeld dat de hak maximaal 3 centimeter mag zijn, maar bij voorkeur gewoon een platte schoen. Ten slotte is het belangrijk dat de contrefort van de schoen stevig is (je kunt hem niet plat drukken) en dat de loopzool van de schoen stijf is. De schoen mag namelijk alleen buigen bij de bal van de voet.

Een goede schoen kan dus al veel betekenen voor deze klacht. Mocht dit onvoldoende werken, maak dan gerust een afspraak bij ons zodat wij kunnen kijken wat we voor u kunnen betekenen.

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen