Platvoet of doorgezakte voet

Bij een platvoet of doorgezakte voet (pes planus) is de voetboog dusdanig doorgezakt dat deze gedeeltelijk of geheel op de grond rust. Omdat de voet aan de binnenzijde doorzakt, heeft dit ook invloed op de houding van de rest van het lichaam. Zo kunnen de knieën meer naar binnen komen te staan, vindt er een draaiing van de bovenbenen plaats, kantelt het bekken en kan de stand van de rug veranderen, met alle gevolgen van dien.

platvoet

Symptomen

Bij een platvoet is de boog van uw voet op een dusdanige manier doorgezakt dat deze deels of zelfs helemaal op de grond rust. Uw voet zal altijd aan de binnenkant doorzakken, vandaar dat dit helaas invloed heeft op uw hele lichaamshouding. Gevolgen kunnen zijn dat uw knieën naar binnen komen te staan, de bekken kunnen kantelen en uw rug kan van stand veranderen. Dit kan allemaal verregaande gevolgen hebben voor uw lichaam. Vaak kan de oorzaak gezocht worden in aanleg of in de ziekte reuma. Maar ook het dragen van hogere hakken, overgewicht en veel staan kunnen uiteindelijk zorgen voor een platvoet. Over het algemeen komt deze aandoening vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Op het gebied van pijn ontstaat er een scherpe pijn aan de voorkant van uw voet, maar u kunt ook een brandende pijn ervaren. Wanneer de voetboog juist hol staat, spreekt men van een holvoet.

Platvoet - holvoet

Oorzaken platvoet

Er wordt altijd onderscheid gemaakt tussen een fysiologische of een pathologische (zieke) platvoet. Een fysiologische platvoet is in de kinderleeftijd heel normaal. Gaat een kind op de tenen staan dan komt de voetboog weer mooi tevoorschijn. Bij een pathologische platvoet blijft de voet plat en is er vaak stijfheid in de zowel de achter- als middenvoet.

Bij een jonge volwassene kan de platvoet veroorzaakt worden door:

  • Aangeboren/erfelijk
  • Een vergroeiing tussen twee botten in de achtervoet (coalitie)
  • Te korte achillespees

Bij een volwassen voet kan de platvoet veroorzaakt worden door:

  • Reumatoide artritis
  • Neurologische aandoeningen (spasme of verlamming)
  • Neuropatische inzakking (Charcot voet)
  • Een niet goed functionerende pees aan de binnenkant van de voet (PTTD (posterior tibial tendon dysfunction)
  • Te korte achillespezen
  • Beenlengteverschillen
  • Hypermobiliteit(te soepele banden)

Platvoeten en sporten

Platvoeten hoeven niet per se een belemmering te zijn bij sporten. Goed schoeisel en spierversterkende oefeningen kunnen al voldoende zijn om goed te kunnen sporten. Platvoeten kunnen echter wel een groter risico vormen voor het oplopen van blessures.  De structuren aan de binnenzijde t.h.v. de enkel en hogerop bij de knie, heup en onderrug kunnen worden aangedaan. Met name tijdens sporten, waarbij er grote krachten op het lichaam werken, kunnen er klachten ontstaan. Zo kunnen bepaalde structuren overbelast raken. Het is in dit geval dan ook belangrijk om deze voetstand te corrigeren, zodat spieren en pezen minder worden belast. Bovendien is het raadzaam spierversterkende oefeningen te doen.

Platvoet behandelen

Klachten die ontstaan doordat men doorgezakte of platvoeten heeft zijn vrij eenvoudig aan te pakken. Door middel van podologische zolen kan de stand van de platvoet worden gecorrigeerd en het doorzakken van de voeten worden voorkomen. De zool geeft hierbij de voetboog ondersteuning waardoor de lichaamshouding verbeterd wordt en vermoeidheidsklachten worden aangepakt.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op