Voor wie is Diabetespodologie

Diabetespodologie is de specialisatie van podologie op het gebied van mensen met suikerziekte, of wel Diabetes Mellitus. In België hebben naar schatting 8% van de volwassen mensen diabetes, waarvan ongeveer een kwart een verhoogd risico op een wond heeft (een zogenaamde ulcus, zie foto).  Mensen met diabetes kunnen schommelende suikerwaardes in het bloed hebben. Een hoge suikerwaarde noemt men een hyperglykemie en een lage noemt men een hypoglykemie. Doordat hoge suikerwaardes de bloedvaten en zenuwen aantasten, kan dit gevolgen hebben aan het ontstaan van voetwonden. Doordat de zenuwen slechter functioneren, worden irritaties en pijnprikkels minder snel of helemaal niet meer opgemerkt. Zo kan een steentje in de schoen bijvoorbeeld al leiden tot een voetwond. Bovendien genezen wonden bij diabetici minder goed doordat de doorbloeding is verminderd. In het ergste geval kan een wondje zelfs leiden tot een amputatie.

Wanneer naar de podoloog?

De huisarts is de coördinator van het zorgtraject. De diabetesspecialist ondersteunt vanuit zijn expertise de huisarts. De diabeteseducator, de diëtist en de podoloog maken ook deel uit van de multidisciplinaire zorg binnen het zorgtraject.

Gedeeltelijke tegemoetkomingen krijg je voor dieetadvies en podologisch advies, op voorschrift van de huisarts. Je krijgt een getuigschrift mee dat je indient bij de mutualiteit en de consultatie terugbetaalt op het remgeld na.

– 2 sessies van 30 minuten bij een erkend diëtist

– 2 sessies van 45 minuten bij een erkend podoloog, indien je een verhoogd voetrisico hebt

Tijdens het voetonderzoek wordt gekeken of er sprake is van gevoelloosheid en/of problemen met de  doorbloeding. Ook wordt er gekeken of er afwijkingen zijn aan uw huid en/of nagels en wordt er onderzocht of er drukplekken aanwezig zijn. Een betere drukverdeling (meestal in de vorm van steunzolen of ortheses) zorgt er voor dat wonden voorkomen kunnen worden. Bovendien wordt bekeken of u passende schoenen draagt. Slecht passende schoenen kunnen drukplekken veroorzaken, welke kunnen leiden tot een wond.

Diabetici hebben extra aandacht nodig wat betreft de zooltherapie. Podologie Hermanns heeft voor diabetespatiënten speciaal ontwikkelde diabetische steunzolen die gekenmerkt worden door de zachtheid en de antibacteriële werking van het materiaal waaruit de zolen zijn opgebouwd. Hierdoor wordt de huid goed beschermt, wordt de kans op wondinfecties verkleind en komen er bij het corrigeren van de voetstand geen onnodige drukplekken elders onder de voet.

diabetespodologie

Diabetische voetwond

Indien u tussentijds een wondje oploopt, die niet gelijk geneest moet u direct een afspraak maken. Het hebben van een voetwond mag absoluut niet lichtzinnig worden opgevat. Bel direct voor een afspraak en geef aan dat u een voetwond hebt en diabetespatiënt bent. We zullen u met voorrang behandelen.

Extra informatie diabetespodologie

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op