Achillespeesklachten

Bij achillespeesklachten ervaart men klachten aan de pees die de kuitspieren met het hielbeen verbindt. De kuitspieren zijn erg sterk, waardoor de trekkracht op de achillespees enorm groot kan worden, zeker bij lange, zware belasting zoals bij hardlopen. De trekkracht moet zo gelijkmatig mogelijk over de pees verdeeld worden, om blessures te voorkomen. Indien de stand van het hielbeen niet recht is, ontstaat een hoek tussen het hielbeen en het onderbeen, waardoor er aan één kant harder aan de achillespees wordt getrokken dan aan de andere kant. Dit veroorzaakt een overbelasting van de pees. Bij langdurige overbelasting kan de pees zelfs ontstekingsverschijnselen gaan vertonen. Door een foutieve stand van het hielbeen kan ook pijn in de kuitspier ondervonden worden.

Achillespeesklachten

Symptomen

Meestal krijgt u last van uw achillespees als er sprake is van een ontsteking. Er zijn diverse pijnklachten die u kunt ervaren. Zo kunt u na de training een lichte pijn voelen die geleidelijk steeds erger wordt. Maar ook als de training er al even op zit kunt u pijn ervaren. Vaak ontstaat er een uur na afloop een heftige pijn in uw pezen. Daarnaast kunnen klachten als een stijf gevoel in het onderbeen of zwelling ontstaan. Heeft u last van een van bovenstaande klachten, neem dan contact met ons op.

Oorzaken

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen intrinsieke en extrinsieke factoren bij het zoeken naar de oorzaak. De intrinsieke factoren zijn de persoonsgebonden factoren. Denk maar aan geslacht, gewicht, voetstand … De extrinsieke factoren liggen buiten de persoon. Schoeisel, de ondergrond waarop u loopt en de trainingsintensiteit zijn hier voorbeelden van.  Vaak is het een combinatie van verschillende factoren. Zo kan u klachten krijgen wanneer u te snel gaat lopen en de training onvoldoende gaat opbouwen. Het op- en aflopen van heuvels kunnen de klachten eveneens gaan uitlokken. Wanneer uw hardloopschoenen versleten zijn kunnen de klachten ook sneller gaan opspelen. Bij Podologie Hermanns gaat men eerst altijd op zoek naar de oorzaak van de klachten.

Pijn achillespees bij het wandelen

Een achillespeesblessure is een overbelastingsblessure, waardoor de klachten geleidelijk toenemen. In eerste instantie zal er over het algemeen wat irritatie ontstaan bij het opstaan, na een paar dagen zal er ook sprake zijn van ochtendstijfheid. In de meeste gevallen zal wandelen nu nog geen problemen geven. Alleen door de overmatige belasting tijdens het wandelen zullen er steeds meer klachten ontstaan, waardoor op het laatst pijnloos wandelen niet meer mogelijk is. In dit stadium kan de achillespees ook verdikt, rood en warm aanvoelen. Bij de podoloog kunt u een uitgebreid onderzoek laten doen. Daarnaast kunnen wij u adviseren welke wandelschoenen geschikt zijn voor uw voettype. Ook kunnen er rekoefeningen meegegeven worden om eventueel klachten ter verhelpen of te voorkomen.

Last van de achillespees na sporten

De achillespees verbind de kuitspieren met het hielbeen en is hierbij de grootste pees in ons lichaam. De achillespees speelt een belangrijke rol tijdens het lopen, hardlopen en alles wat met springen en sprinten te maken heeft. Tijdens de sportbelasting kan de kracht op de achillespees oplopen van 4 tot 7 keer het lichaamsgewicht. Dit zorg ervoor dat er veel achillespeesklachten voorkomen bij sporters. Vaak ervaart men pijn tijdens of na de sportbelasting deze pijn is vaak voelbaar halverwege de achillespees. Soms kan er ook een zwelling voelbaar zijn. Klachten aan de achillespees na het sporten kunnen zowel bij jongeren als ouderen voorkomen.

Achillespeesklachten en hardlopen

Tijdens het hardlopen komt er 4 tot 7 keer extra kracht op de achillespees. Dat maakt deze pees gevoelig voor blessures. Klachten aan de achillespees kunnen zowel tijdens het hardlopen en erna voorkomen. Ook kunnen de klachten pas de ochtend na het hardlopen opkomen, vaak is er dan sprake van stijfheid van de achillespees en/of pijn ongeveer 6 centimeter boven het hielbeen. Klachten van de achillespees door hardlopen kunnen verschillende oorzaken hebben. De stand van de voeten speelt hier een belangrijke rol bij. Maar ook op welke ondergrond je doet hardlopen, welke schoenen er gedragen worden en wat de trainingsintensiteit is. Al deze facturen kunnen ervoor zorgen dat er achillespees klachten ontwikkeld worden door het hardlopen. Onze podoloog kan door middel van een uitgebreid onderzoek vaststellen waar de achillespees klachten vandaan komen. Aan de hand hiervan wordt een behandelplan opgesteld om de achillespeesklachten te doen verminderen.

Achillespeesklachten fietsen

De achillespees verbind de kuitspieren met het hielbeen en is hierbij de grootste pees in ons lichaam.  Tijdens de sportbelasting kan de kracht op de achillespees oplopen van 4 tot 7 keer het lichaamsgewicht. Dit zorg ervoor dat er veel achillespeesklachten voorkomen bij sporters. Ook tijdens het fietsen komt er veel kracht op de achillespees te staan. Zeker wanneer je fietst met klikpedalen. De grootste oorzaak van achillespeesklachten met fietsen is een verkeerd afgestelde fiets. Zorg er voor dat de fiets op de juiste stand van uw lichaam staat afgesteld, dit ook om de kans op andere blessures te verminderen. Tevens kan de achillespees ook al op spanning komen te staan door een foutieve voetstand. Het dagelijkse lopen kan er dan voor zorgen dat de achillespees sneller blessure gevoelig wordt tijdens het fietsen.

Behandeling achillespeesklachten

Bij Podologie Hermanns start het behandeltraject altijd met een onderzoek naar de oorzaak van de klachten. Bij sporters, waar deze blessure het vaakst voorkomt, zal dit een sporttherapeutisch onderzoek zijn. Daarnaast vervullen wij ook een adviserende rol, zo kunnen wij u advies geven over het dragen van de juiste schoenen, over de belasting van uw achillespees of over het al dan niet doorsturen naar de kinesist, want vaak moet u bij achillespeesklachten ook aan de slag met oefeningen. Indien een afwijkende voetstatiek en -dynamiek een medeoorzaak is van de klachten kunnen we ervoor kiezen om podologische zolen aan te meten, om op deze manier de klachten te gaan verhelpen of verminderen. Dit zijn zolen die de voetstand gaan corrigeren naar zijn meest optimale positie.

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op