Hielspoor (Spina calcaneï)

Pijn aan de hiel kan verschillende oorzaken hebben. De twee meest voorkomende oorzaken zijn hielspoor en Fasciitis plantaris (ofwel pijn aan de peesplaat). Deze twee klachten worden vaak door elkaar gebruikt omdat de klachten die men ervaart vergelijkbaar zijn. Aan de onderkant van de voet bevindt zich een peesplaat, de zogenaamde fascia plantaris. Indien er verkalking ontstaat aan de aanhechting van de peesplaat aan de hiel, spreekt men van hielspoor. Hierbij kan extra botaangroei aanwezig zijn ter hoogte van de hiel.

hielspoor

Oorzaken van hielspoor

Hielspoor is een typische overbelastingklacht. Bij overgewicht of het doorzakken van de voet komt er teveel trekkracht op de peesplaat die onder de voet loopt. Hierdoor komen er ”scheurtjes” bij de aanhechting van het bot. Het lichaam gaat extra botvorming afzetten in de vorm van een soort haakje. Deze botaangroei verstevigt als het ware de aanhechting van de peesplaat maar zorgt jammer genoeg ook voor pijnklachten.

Symptomen

Mensen met hielspoorklachten ervaren pijnscheuten/steken in de hiel tijdens het wandelen. De eerste stappen na opstaan zijn vaak pijnlijk. Ook voelt de voet stijf aan. De peesplaat kan dan geïrriteerd of zelfs ontstoken zijn. We spreken dan van een peesplaatontsteking (fasciitis plantaris). Hielspoor en fasciiis plantaris zijn twee verschillende termen die vaak door elkaar worden gehaald. Hielspoor is juist het gevolg van de peesplaat-irritatie of ontsteking.

Hielspoor behandelen

Uw podoloog kan bij een afwijkende voetstand zolen maken die verlichting bieden aan de klacht. De zolen zorgen dan voor een vermindering van de trekkracht op de peesplaat onder de voet. Er kan eventueel ook zacht materiaal in de hielen worden geplaatst ter schokabsorptie, waardoor inwerkende krachten op het hielbeen worden gedempt.

Is een operatie nodig bij hielspoor?

Veel mensen die last hebben van hielspoor zullen van de klachten afkomen door een behandeling bij een specialist. In slechts 5% van alle gevallen is een operatie noodzakelijk. Dit gebeurt altijd pas na een intensieve behandeling. Op het moment dat de pijnklachten blijven, kan er gekozen worden voor een operatie. Deze zal altijd in het ziekenhuis plaatsvinden en uitgevoerd worden door de orthopedisch chirurg.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op