Ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel is zeer pijnlijk en ontstaat meestal aan de nagel van de grote teen. De teen is rood (ontstekingsverschijnsel), gezwollen, etterig, mogelijk met wild vlees (granulatieweefsel). De nagelwal is uiterst gevoelig/pijnlijk doordat een deel van de nagel in de huid prikt. Men hoort vaak dat het laken van het bed al te veel druk geeft.

Een ingegroeide teennagel heet in medische termen een ungius incarnatus of onychocryptose. Meestal komt deze klacht voor bij jongeren tussen de 15 en 24 jaar, echter dit kan ook op latere leeftijd plaatsvinden.

ingegroeide teennagel

Oorzaken

Een ingroei van de nagel kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen de nagels te kort afgeknipt zijn (met name de hoekjes) of kan de nagel van nature een grote bolling hebben (hyperconvexiteit), waardoor deze eerder de kans krijgt om in te groeien. Andere oorzaken kunnen zijn: knellende schoenen, het peuteren aan de teennagel of zwetende voeten. Natuurlijk kan ingroei ook ontstaan bij een verwonding of een kneuzing van de grote teen.

Ingegroeide teennagel behandelen

Uw podoloog kan een ingegroeide teennagel meestal prima behandelen. Door middel van een instrumentele behandeling wordt het deel van de nagel dat ingroeit (spicula) verwijderd en wordt de nagelwal goed schoongemaakt en gedesinfecteerd. Er worden watjes met desinfectiemiddel geplaatst tussen de nagel en de huid om de nagel te begeleiden tijdens de groei. Dit gebeurt ook bij de nabehandelingen. Verder wordt het wild vlees (granulatieweefsel) behandelt met zilvernitraat. Dit zorgt ervoor dat dit weefsel kan slinken.

Mocht de oorzaak van een ingroei een te bolle nagel zijn, dan kan er na verloop van tijd eventueel gestart worden met een nagelbeugel (orthonyxie). Hierbij wordt de nagel als het ware weer recht gemaakt, waardoor de hoekjes vrij komen te liggen van de huid en er verder ingroei wordt voorkomen.

Tevens kan de voetprofessional u informatie geven omtrent het voorkomen van ingegroeide teennagels. Hieronder valt bijvoorbeeld een knipadvies. Dit houdt in dat de nagels niet te kort en juist recht moeten worden afgeknipt. Tenslotte kan nog een uitgebreid schoenadvies worden gegeven, waarbij er onder andere gelet wordt of er voldoende ruimte is bij de tenen.

In ernstige gevallen moet u worden doorverwezen naar de huisarts of een podoloog die is gespecialiseerd in nagelchirurgie en werkt onder verlengde arm van de huisarts. Er wordt dan een zogenaamde wigexcisie uitgevoerd, waarbij een deel van de nagel chirurgisch wordt verwijderd onder verdoving.

Wat kunt u zelf doen ingegroeide teennagels te voorkomen?

Ingegroeide teennagels kunt u zelf voorkomen door goed passend schoeisel te dragen en uw nagels op de juiste manier te knippen. Ook kunt u uw pedicure/podoloog bezoeken om uw nagels op de correcte manier te laten knippen. Wanneer u bij de podoloog bent geweest om uw ingegroeide teennagels te laten verhelpen, is het raadzaam om in de periode daarna regelmatig bij de pedicure langs te gaan om verdere ingroei te voorkomen.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op