Hallux Valgus (Scheefstand van de grote teen)

Hallux valgus is een term die wordt gebruikt bij scheefstand van de grote teen. Een bijkomend gevolg hiervan is het ontstaan van een gewrichtsknobbel (exostose) bij het begin van de teen. Vaak is de knobbel rood, verdikt en voelt pijnlijk aan tijdens het lopen.

Hallux Valgus

Symptomen

Door de scheefstand van de grote teen en de extra botvorming wordt de beweeglijkheid van de grote teen beperkt en ontstaan er klachten. Deze klachten zijn; hamerteenstand van de tweede (en soms derde en vierde) teen, likdoorns en eeltvorming op de grote teen of tussen de tenen. Bovendien ervaren veel mensen pijnscheuten in het gewricht bij het afwikkelen van de voet en/of drukpijn aan de botaangroei.

Hallux-Valgus-Bunion

Oorzaken

Het ontstaan van een hallux valgus heeft verschillende oorzaken. Denk hierbij aan erfelijke bepaling, klachten ten gevolge van reuma of Diabetes Mellitus. Eén van de oorzaken van het ontwikkelen van een hallux valgus is het doorzakken van de voet, waarbij verhoogde druk ontstaat op het grote teengewricht.  Ook het dragen van hoge hakken en te smalle schoenen werkt de klacht in de hand. Dit is dan ook de reden dat de klacht vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Hallux Valgus behandelen

Het is van groot belang om de hallux valgus zo veel mogelijk af te remmen in zijn scheefgroei. Door middel van podologische zolen wordt het doorzakken van de voet tijdens het lopen tegengegaan waardoor de voet (en grote teen) beter belast worden tijdens het lopen. Tevens is het van groot belang dat de patiënt een goed schoenadvies krijgt. Zo mogen er bijvoorbeeld geen stiksels op de plek van de extra botvorming zijn, moet er een verantwoorde hakhoogte worden aangehouden en moet de onderzool (loopzool van de schoen) voldoende stevigheid bieden. De patiënt wordt aangeraden om na de podologische behandeling de voeten te laten verzorgen door de pedicure.

OVAC (orthopedische voorziening aan confectie schoen)

Bij een OVAC wordt er een aanpassing gemaakt aan uw eigen schoen. Hier wordt voor gekozen wanneer er met een podologische zool niet voldoende resultaat wordt bereikt. Bij hallux valgus klachten wordt er gekozen om een afwikkelbalk onder de schoen te plaatsen waardoor de afwikkeling gemakkelijker gaat en de druk op het grote teengewricht verminderd wordt. Ook wordt er gekozen voor een verstijving van de loopzool zodat het grote teen gewricht niet meer hoeft te buigen bij de afwikkeling.

OSB (semi-orthopedische schoen)

Vanwege de vorming van een knobbel (exostose) bij het grote teengewricht, wat vaak voor komt bij een hallux valgus, ontstaan er problemen met het vinden van een passende schoen. Door de knobbel is de voet breder geworden en past de voet niet meer goed in een schoen. Vaak ontstaat hierdoor wrijving tussen de knobbel en de schoen. In dit geval wordt er gekozen voor een semi-orthopedische schoen. Een semi-orthopedische schoen is een schoen waarbij een afwijkende breedtemaat gekozen kan worden. Op deze manier heeft de schoen een goede pasvorm en waardoor er geen wrijving ontstaat tussen de schoen en de voet. Ook in deze schoen wordt er gekozen om een afwikkelbalk of zoolverstijving te plaatsen.

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op