Hamertenen en klauwtenen

Een hamerteen is een standsafwijking van de teen waarbij het eerste en/of tweede kootje van de teen gebogen staat. Hierdoor gaat de teen in een geklauwde positie staan, de zogenaamde hamer- of klauwstand. Hamertenen komen vooral voor bij de middelste drie tenen. Door de foute teenstand ontstaan er klachten aan de bovenzijde van de teen door wrijving met de schoen. De topjes van de tenen worden als het ware in de grond gedrukt en kunnen pijnlijk aanvoelen. Een ander probleem dat vaak ontstaat, is de vorming van eelt en pijnlijke likdoorns.

Hamertenen

Oorzaken van hamertenen

Een hamer-/klauwstand van de digiti (=tenen) ontstaat ten eerste doordat de pezen en gewrichtsbanden van de digiti te strak gespannen staan, waardoor de teen dus ‘krom’ getrokken wordt. Daarnaast treedt dit probleem ook vaak op bij mensen met een holle voet. Bij dit voettype staat de voorvoet vaak ‘lager’ dan de tenen, in de volksmond wordt dit ook wel doorgezakte voorvoet genoemd. Indien de digiti hier niet op reageren, zal de voet erg instabiel zijn. Om deze stabiliteit toch zo goed mogelijk te kunnen waarborgen, gaan de digiti als het ware ‘zoeken’ naar de grond waardoor deze afwijkende stand dus optreedt. Het probleem komt in de meeste gevallen voort vanuit een achterliggende oorzaak, vaak vanuit de achter-/voorvoet.

Een andere oorzaak zijn niet goed passende schoenen. Er zijn ook een aantal medische aandoeningen die hamertenen veroorzaken, zoals reuma en diabetes.

Steunzolen bij Hamertenen en klauwtenen

Behandeling

Aan de hand van de oorzaak van het ontstaan van de hamertenen wordt bekeken wel behandeling het beste is. In sommige gevallen is het lastig om de tenen te corrigeren omdat er geen beweeglijkheid meer in de tenen zit.  Wanneer de tenen nog wel beweeglijk zijn, zijn er verschillende behandelmogelijkheden. In de meeste gevallen is het niet mogelijk om de tenen blijvend recht te zetten; wanneer het hulpmiddel niet meer gedragen word komen de tenen weer in de ‘oude’ positie te staan.

Podologische zool

Door middel van een steunzool kan de stand van de voet en de tenen gecorrigeerd worden. In de steunzool wordt een balkje verwerkt wat onder de tenen valt. Door dit balkje worden de tenen gedwongen om rechter te gaan staan en wordt de afwijkende voetstand ook aangepakt met als doel dat de klauw/hamerstand niet verergerd wordt.

Siliconen orthese

Met een siliconen orthese kan een op maat gemaakt ondersteuning voor de tenen gemaakt worden om de tenen meer te strekken en de druk op de tenen te ontlasten. Een orthese kan alleen gedragen worden als men sokken en schoenen draagt, anders blijft deze niet goed zitten. Ook moet er genoeg ruimte in de schoen zijn voor de orthese zodat de andere tenen niet in de verdrukking komen.

Schoenadvies

Het is belangrijk dat schoenen de juiste lengtemaat hebben en breed genoeg zijn. Op deze manier hebben de tenen genoeg ruimte waardoor ze niet in een afwijkende positie gedwongen worden.

 Pedicure behandeling

Bij klauw/hamertenen ontstaat er vaak een vergrote druk op de topjes van de tenen en wrijving tussen de bovenzijde van de teen en de schoen waardoor hier eeltvorming kan ontstaan. Wanneer er teveel eeltvorming ontstaat kunnen er ook likdoorns ontstaan. Een pedicure kan zowel likdoorns als eelt verwijderen. Het is niet altijd mogelijk om met een hulpmiddel te zorgen dat eeltvorming/likdoorns niet meer terug komen. Soms is dus een combinatie van behandeling met een hulpmiddel en een behandeling bij de pedicure nodig voor een optimaal resultaat.

Wat kunt u zelf nog doen om de pijn te verminderen?

Helaas kunt u zelf niets veranderen aan de afwijkende hamer-/klauwstand van de digiti. Hiervoor zijn podologische hulpmiddelen nodig. Waar u wel op kunt letten om de pijnklachten te verminderen is de schoenen die u draagt. Zorg er ten eerste voor dat uw schoenen een ruimte teenpartij hebben met een soepel bovenwerk. Hierdoor komen de digiti niet in de knel te zitten en ontstaan er geen wrijvingsplekken op de bovenkant van de digiti. Ten tweede dient u ervoor te zorgen dat de schoen stevig is. Hiermee wordt bedoeld dat het een stevig contrefort (hielstuk) heeft, dat de schoen enkel buigt bij de bal van de voet en dat de schoen een maximale hakhoogte van 3 centimeter heeft. Bekijk ook onze pagina voor schoenadvies voor meer informatie.

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op