Compressieneuropathie (zenuwbeknelling)

Een compressieneuropathie is een beknelling in de zenuw. Dit kan klachten opleveren als pijn, tintelingen of een brandend gevoel. Een zenuwbeknelling kan op verschillende plekken in het lichaam ontstaan. Hierdoor kunnen de symptomen zich ook verschillend uiten. Sommige plaatsen waar een zenuwbeknelling kan voorkomen zijn met uitstek te behandelen door de podoloog.

Compressieneuropathie nn. plantaris medialis en lateralis

Onderzijde voet

Een beknelling van een van deze twee specifieke zenuwen die lopen aan de onderzijde van de voet. De medialis loopt meer aan binnenzijde en de lateralis aan de buitenzijde van de voetzool.

De klacht kan ontstaan door een afwijkende voetstand of te krap schoeisel, waardoor de zenuw in de beknelling kan komen.

Deze zenuwbeknelling geeft vaak een brandende, doof en/of tintelende pijn sensatie in de voetzool en tenen. Het straalt vaak uit naar een groter gebied in de voorvoet.

Compressieneuropathie nervus peroneus profundus

Bovenzijde middenvoet

Het betreft hier de zenuw die over de bovenzijde van middenvoet loopt richting de grote en de tweede teen (nervus peroneus profundus).

De beknelling van deze zenuw kan komen door u bijvoorbeeld te krap schoeisel draagt. Ook kan het komen door oedeemvorming, waarbij er meer druk komt op de zenuw. Tenslotte kunnen ook een afwijkende voetstand of een recent ongeluk (omzwikken van de enkel) zorgen voor irritatie van deze zenuw.

Deze zenuwklacht geeft vaak een dof en tintelend gevoel richting de grote teen en/of tweede teen. Dit gevoel kan zich ook verspreiden over een groter gebied van de middenvoet.

Compressieneuropathie van de nervus peroneus superficialis

buitenzijde scheenbeen en voetrug

Een compressieneuropathie van de nervus peroneus superficialis betekent een inklemming van deze specifieke zenuw die loopt aan buitenzijde van het scheenbeen en de voetrug.

Een inklemming van deze zenuw kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat u te strak schoeisel (laarzen) draagt waarbij de zenuw in de verdrukking komt. Ook kan het omzwikken van de enkel (inversietrauma) leiden tot deze klachten.

U ervaart vaak een brandende en oppervlakkige pijn aan de buitenzijde van het onderbeen en/of de bovenzijde van de voet en/of de eerste vier tenen.

Compressieneuropathie van de n. peroneus communis

Buitenzijde onderbeen

Een compressieneuropathie van de n. peroneus communis is een beknelling van deze specifieke zenuw die loopt aan de buitenzijde van het onderbeen.

De oorzaak van deze klacht is dikwijls een trauma (ongeluk), waarbij de zenuw in de beknelling kan komen of kan worden uitgerekt. Bijvoorbeeld bij het omzwikken van de enkels waardoor de structuren aan de buitenzijde van het onderbeen op rek komen, te strak zittende laarzen om het onderbeen wat voor compressie zorgt, veel gehurkt of met de knieën over elkaar zitten en een looppatroon waarbij iemand vooral op de buitenzijde van de voeten loopt. Dit zorgt allemaal voor extra belasting van deze zenuw.

Mensen met deze klacht ervaren een brandende pijn en/of tintelingen en/of een doof gevoel in het onderbeen, de bovenkant van de voet en de eerste vier tenen na en tijdens inspanning. In rust worden de klachten vaak minder.

Welke behandelmethoden kan de podoloog gebruiken?

Mocht er een standsafwijking van de voeten te zien zijn dan kan de podoloog u corrigeren met steunzolen, waardoor de inklemming van de zenuw word verholpen. Ook kan er worden aanbevolen om breder schoeisel te zoeken of juist schoeisel zonder hoge hakken.

Wat kunt u zelf nog doen om de klacht te verminderen/verhelpen?

Het is belangrijk dat u er zelf voor zorgt dat u degelijke schoenen aanschaft die qua breedte past bij uw voeten en dat de tenen voldoende ruimte hebben om te bewegen. Dit maakt de kans op inklemming van deze zenuw aanzienlijk minder tenzij het door een verkeerde voetstand komt.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op