Zandteen/volleybalteen

Bij een zandteen, ook wel volleybalteen genoemd, is er een kneuzing van het weefsel om het grote teengewricht. In ernstige gevallen kan ook de peesplaat van de voet gescheurd zijn. Veelal ontstaat een zandteen/volleybalteen na een trauma. Hierbij heeft er in de meeste gevallen een geforceerde buiging met veel kracht plaatsgevonden bij het grote teengewricht. De reden waarom men het zo noemt is omdat deze blessure vooral voorkomend is bij beachvolleybal. Daarnaast kan het ook bij andere sporten voorkomen. Vaak zijn het dan wel sporten waarbij met veel kracht afgezet moet worden, zoals voetbal, rugby, hardlopen en ballet.

Symptomen

Het belangrijkste symptoom is pijn bij het grote teengewricht. De pijn neemt toe bij belasten en buigen van de teen. Daarnaast kan er ook roodheid en/of zwelling aanwezig zijn op deze locatie waardoor het grote teengewricht moeilijker kan bewegen. Rennen, springen en afzetten is in de meeste gevallen pijnlijk. In ernstige zeldzame gevallen kan ook een standsafwijking van de grote teen te zien zijn.

Behandeling zandteen/volleybalteen

Indien er een biomechanische afwijking is in de voetfunctie kunnen podologische steunzolen worden vervaardigd. Deze kunnen het grote teengewricht ontlasten en de afwijkende voetstand eventueel corrigeren. De podologische steunzolen kunnen worden gemaakt in confectieschoenen, maar ook in sport- en/of werkschoenen. Daarnaast kan er een (sport)schoenadvies worden gegeven met speciale aandacht voor de desbetreffende klacht.

Is er nog iets wat u zelf kunt doen?

Ja, het belangrijkste wat u zelf kunt doen in de acute fase is rust houden, een cold-pack gebruiken om de teen te koelen en de voet hoog houden. Indien nodig kunnen ook pijnstillers worden genomen. Aanpassen van eventuele training of het tijdelijk onderbreken van de training wordt aangeraden. Een sport welke de klachten niet uitlokt, zoals het trainen van het bovenlichaam, kan een prettige (tijdelijke) oplossing zijn.

In een later stadium blijft rust belangrijk. Sport en/of bewegingen welke geen klachten geven mogen gewoon uitgevoerd worden. Afhankelijk van de ernst van de blessure zouden ook schoenen met een stevige zool gedragen kunnen worden. Dit verlicht veelal de pijn. Bekijk onderstaande video om te zien waar een schoen aan moet voldoen:

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op