Bulging disc/discusprotrusie

Bulging disc/discusprotrusie is een aandoening die vooraf gaat aan een hernia

De rug is grofweg opgebouwd uit tussenwervels en tussenwervelschijven. Zo’n tussenwervelschijf (discus) is zeer flexibel en bestaat uit twee delen: een zachte binnenkern (de nucleus) en een stevige buitenkern (de annulus). De functie van een tussenwervelschijf is het laten bewegen van de tussenwervels ten opzichte van elkaar en een stukje schokdemping. Bij een zogenaamde discusprotrusie is er sprake van een beschadiging van de tussenwervelschijf en staat deze op het punt om door te breken. Door inwendige scheurtjes in deze tussenwervelschijf dreigt de zachte binnenkern naar buiten te treden. Je kunt dit vergelijken met een fietsband, waarvan de buitenband erg dun aan het worden is. Een hernia (breuk) is in te delen in twee gradaties:

  1. De kern van de tussenwervelschijf komt bijna naar buiten, maar de ring is nog niet volledig doorgescheurd (gewone discushernia of protrusie)
  2. De kern van de tussenwervelschijf komt voor een deel naar buiten, doordat de ring is doorgescheurd (discusprolaps/discusextrusie of sekwestratie). Deze hernia is dus compleet.

Het begint dus vaak met een lichte beschadiging van de tussenwervelschijf en kan uitgroeien tot een volledige breuk. In beide gevallen spreken we van een hernia, alleen is er dus verschil in gradaties.

discusprotrusie

Oorzaken discusprotrusie

Bij een verhoogde en een langdurige belasting van de tussenwervelschijven kunnen er problemen ontstaan in de doorbloeding, voeding en spanning van zo’n tussenwervelschijf. De buitenkern kan dan zodanig beschadigd raken dat er scheurtjes kunnen ontstaan, waardoor de geleiachtige binnenkern naar buiten kan puilen en voor verdere problemen zorgt. Andere oorzaken zijn: een reeds bestaande zwakke buitenkern (erfelijk) of een plotselinge druk op de tussenwervelschijf, wat zorgt voor scheurtjes in de buitenkern.

Symptomen

Mensen met deze klacht kunnen een zeurend pijn of vermoeid gevoel in een deel van de rug ervaren. Vaak aan beide kanten van de rug. Vooral opzij buigen of draaien kan stijfheid geven. De klachten treden op na een lange dag werken of zitten. Door te gaan bewegen neemt de pijn weer af.

Behandeling discusprotrusie

Deze klacht moet vanzelf weer overgaan. Hiervoor zijn wel een aantal voorwaarden van belang: rust nemen en zorgen dat de belasting wordt verminderd of geoptimaliseerd.  Bewustwording van een goede houding en dus een betere belasting op de rug is cruciaal voor het herstelproces.

Uw podoloog kan samen met u gaan kijken naar de belasting en de belastbaarheid van de rug en hierin adviezen geven. Verder kan deze zorgprofessional kijken of er eventueel een afwijkende stand is van de voeten, knieën, heupen of onderrug. Door middel van podologische zolen kan de afwijkende stand worden geoptimaliseerd. Hierdoor komt er een betere belasting op de rug. Tenslotte kan er een gedegen schoenadvies worden gegeven, waarbij er gelet wordt op de stevigheid en een stukje schokdemping voor de rug.

Voor deze klacht kunt verder terecht bij de kinesist. Deze behandelaar kan diverse therapieën aanbieden zoals: elektrotherapie (TENS), mobilisatie van de wervelkolom zodat de rug soepeler wordt en actieve oefentherapie zonder belasting met houding corrigerende oefeningen voor het sterker maken van de rug.

Mocht de klacht dermate ernstige vormen aannemen, dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Wat kunt u zelf doen om discusprotrusie te verminderen?

Het beste kunt u rust nemen en overmatige belasting vermijden. Verder is het van belang dat u zich bewust wordt van het aannemen van een juiste staan/zit/werkhouding, waardoor de belasting op de rug wordt verbeterd.

Meer informatie:

Meer weten over verschillende rugaandoeningen en de verschillen hiertussen. Kijk dan eens op spreekuurthuis.nl

Voor een animatiefilmpjes omtrent een discus hernia zie onderstaande links:

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op