Meniscus letsel

Meniscus letsel, of voorste kruisbandletsel, ontstaat vaak door sporten of door een ongeluk.
In het kniegewricht liggen aan de binnen- en de buitenzijde een meniscus. Een meniscus is een half maanvormig kussentje dat zich tussen het dijbeen en het scheenbeen bevindt. Deze anatomische structuur is verantwoordelijk voor schokdemping, het verspreiden van gewrichtsvloeistof binnen het kniegewricht en zorgt ervoor dat de bolle botuiteinden van het dijbeen en scheenbeen goed op elkaar aansluiten. De buitenmeniscus is relatief beweeglijker dan de binnenmeniscus. Dit maakt de binnenmeniscus dan ook gevoeliger voor blessures. Elk menselijk weefsel kan letsel oplopen, zo ook de menisci (meervoud). Er bestaan diverse soorten meniscusletsels: van een gedeeltelijke scheur tot een geheel afgescheurde meniscus. Meniscusletsels komen vaak voor in combinatie met kraakbeenafwijkingen en kruisbandletsels van de knie.

Meniscus letsel

Oorzaken

Menisci kunnen beschadigen door acuut letsel of door veroudering/slijtage. Een acuut letsel kan ontstaan door een verdraaiing van de gebogen knie, terwijl de voet op de grond staat. Vaak ervaren mensen dan een knappend geluid of gevoel en treedt er na enkele uren zwelling op van de knie.

Symptomen

Traplopen, hurken en draaibewegingen van de knie zijn vaak erg pijnlijk voor mensen met deze klacht. Ook kunnen er slotklachten aanwezig zijn. Een deel van de meniscus zit dan klem in het gewricht, waardoor de knie plots niet meer volledig gestrekt of gebogen kan worden.

Behandeling meniscus letsel

Bij jonge mensen gaat de genezing van de meniscus meestal vanzelf, mits deze goed doorbloed is en kniel- en hurkbewegingen worden vermeden. Meestal gaat een kinesist dan aan de slag met spierversterkende en stabiliserende oefeningen om de genezing te optimaliseren. Uw podoloog kan eventueel kijken naar de stand van uw voeten en knieën. Bij een afwijkende stand kunnen er podologische zolen worden aangemeten om de voeten en knieën in een neutralere stand te plaatsen. Hierdoor wordt de meniscus minder belast.

Blijven de klachten aanwezig en zijn er slotklachten van de knie, dan is een kijkoperatie aan te raden. Aan de hand van de ernst van het letsel kan een behandelmethode worden gestart (chirurgisch of niet chirurgisch).

Herstel van de meniscus duurt enkele maanden.

Wat kunt u zelf doen om het herstel te bevorderen?

Als u merkt dat u een verkeerde beweging met de knie heeft gemaakt door bijvoorbeeld een val, ga dan direct koelen met ijs. Hierdoor houdt u de zwelling tegen. Verder is het belangrijk om de knie te ontlasten door belastende activiteiten te mijden. Verder kunt u altijd pijnstillers (paracetamol of Ibuprofen) innemen als de klacht erger wordt.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op