Jumpers knee (springersknie)

Een van de meest voorkomende knieklachten bij sporters is de Jumpers knee, ofwel de springerknie. Meestal ervaren mensen een zeurende pijn onder de knieschijf, tijdens of net na het sporten. De knieschijf (patella) vormt een belangrijk onderdeel van het kniegewricht die zich aan de voorzijde bevindt. Hieraan hecht de knieschijfpees (ligamentum patellae) die doorloopt tot aan de bovenkant van het onderbeen. Deze pees kan overbelast raken als er een disbalans is tussen de belasting en de belastbaarheid (dat wat een pees aan kan). Als de overmatige belasting lang genoeg duurt kan de knieschijfpees zich niet voldoende herstellen en kan het peesweefsel in kwaliteit achteruit gaan. Deze klacht komt veel voor bij sporten waarin veel gesprongen wordt zoals volleybal en basketbal.

Jumpers knee

Oorzaken

Een jumpers knee is een typische overbelastingblessure. Het begint vaak acuut, waarbij er kleine scheurtjes in het peesweefsel gaan ontstaan. Als dit niet genoeg tijd krijgt om te genezen en de overbelasting blijft aanhouden (chronisch) verandert het peesweefsel van structuur, waardoor het als het ware zwakker wordt. De overbelasting kan komen doordat er teveel kracht wordt uitgeoefend met springen. Ook een spierverkorting kan deze klacht veroorzaken of een eerdere blessure. Tevens kunnen standsafwijkingen zoals plat– of holvoetenx- of o–benen en een beenlengteverschil een rol spelen bij het ontstaan van deze klacht.

Symptomen

Mensen met deze klacht ervaren een pijn aan de voorzijde van het kniegewricht net onder de knieschijf. De pijn is aanwezig tijdens en na het sporten. In een vergevorderd stadium kan de pijn ook aanhouden in rustperioden. Soms is de kniepees iets gezwollen en kan men een stijfheid ervaren.

Jumpers knee behandelen

Herstel van pezen heeft zijn tijd nodig, omdat dit weefsel slecht doorbloed is en er dus langer over doet om te genezen. Vaak is een combinatie van behandelmethodes een goede oplossing om dit probleem aan te pakken. Zo kan de podoloog kijken hoe de stand van de voeten en knieën is. Bij een afwijking kunnen er podologische steunzolen worden gemaakt om de voeten en knieën neutraler te zetten. Hierdoor wordt de belasting op de knieën geoptimaliseerd.

Uw podoloog kan verder met rekoefeningen de knieschijfpees versterken. Ook kan er door middel van taping meer rust worden gegeven aan deze pees.

Jumpers knee bij hardlopen

Speciaal voor sporters voeren wij een sportpodotherapeutisch onderzoek uit naar de oorzaken van jumpers knee bij hardlopers. Zo kan de oorzaak van de klacht namelijk bij de persoon zelf liggen, maar ook kunnen omgevingsfactoren de reden van de klacht zijn.

Kijk op onze website voor sportpodologie voor meer informatie rondom het behandelen van Jumpers’ Knee bij sporters.

Jumper’s knee bij fietsers

Een springersknie ontstaat ook vaak bij fietsers. Een verkeerde positie op de fiets, een verkeerde trainingsopbouw of langere tijd fietsen met een te groot verzet kunnen verschillende oorzaken zijn van deze knieklachten.

Ook de stand van de voet heeft hier zijn invloed op, dit kan leiden tot een verkeerde spierbelasting (m. Quadriceps femoris) waardoor er een overbelasting kan ontstaan met een jumper’s knee tot gevolg. Een op maat gemaakte podologische zool kan hier zorgen voor een evenwichtig spiergebruik door de positie van het lichaam op de fiets te wijzigen en zo het trappen efficiënter te laten verlopen.

Wat kunt u zelf nog doen om het herstel te bevorderen?

Zelf kunt u proberen belastende activiteiten voor de knieschijfpees zoveel mogelijk te vermijden, zodat herstel kan optreden. Ook kunt u met rekoefeningen de belasting op de pees verbeteren. Deze dienen als het ware als een warming-up. Mocht u erg veel pijn ervaren, kunt u altijd pijnstillers nemen.

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op