Peesontsteking van de kuitbeenspier (Tendinitis/tenosynoviïtis m. peroneus brevis)

Een tendinitis van de m. peroneus is een peesontsteking van de kuitbeenspier. Er bestaat een lange (m.peroneus longus) en een korte (m. peroneus brevis) kuitbeenspier. Beide pezen lopen aan de buitenzijde van de enkel en worden op hun plaats gehouden door een strakke bindweefselplaat.

Een tenosynovitis m. peroneus is een ontsteking van de peesschede waar de pees doorheen loopt. Een peesschede is als het ware een buisje rondom de pees, gevuld met vloeistof. De functie van dit buisje is het beschermen, isoleren en smeren van de pees. Hierdoor ontstaat er zo min mogelijk wrijving, en kan de pees gemakkelijk langs botdelen glijden.

peesontsteking kuitbeenspier

Oorzaken

De oorzaak van beide klachten is meestal een overbelasting. Deze overbelasting kan ontstaan als gevolg van een afwijkende stand van de voeten, of een afwijkend stap-/looppatroon waarbij iemand te veel op de buitenkant van de voeten stapt/loopt. Hierdoor worden de structuren aan de buitenzijde van de voet te veel belast wat uiteindelijk kan resulteren in een ontsteking. Ook kunnen klachten ontstaan na het omslaan van de enkel. De stabiliteit rondom het enkelgewricht is dan niet voldoende met als gevolg dat de peroneuspees extra hard moet werken (overbelasting) om de enkelstabiliteit te bewaren. Tot slot kan ook het dragen van verkeerd schoeisel bijdragen aan het ontstaan van de klachten.

Symptomen

Mensen met deze klachten ervaren pijn aan de buitenzijde van de enkel. Daarnaast kunnen er ook ontstekingsverschijnselen aanwezig zijn, zoals roodheid en zwelling van de buitenenkel.

Behandeling kuitbeenspierontsteking

Indien een afwijkende voetstand en/of een afwijkend stap-/looppatroon de oorzaak zijn van de klachten, dan kan uw podoloog podologische zolen maken om de voet weer in een neutralere stand te zetten. Hierdoor krijgt de spier meer rust en kan genezing plaatsvinden.

Naast specifieke voetoefeningen, kan uw podoloog u ook adviseren om bepaalde rek- en strekoefeningen te doen, eventueel in samenwerking met de kinesitherapeut.

Tenslotte kan er gekeken worden naar de schoenen. Hierbij wordt rekening gehouden met de stevigheid van de schoen en de stabiliteit van het bovenwerk.

Wat kunt u zelf doen om peesontsteking van de kuitbeenspier tegen te gaan?

Belastende activiteiten kunt u best zoveel mogelijk vermijden, zodat de pees tot rust komt en optimaal kan herstellen.

Om de pijn te verzachten kan u pijnstillers innemen.

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op