Surmenage van de musculus gastrocnemius (overbelasting van de tweehoofdige kuitspier)

De musculus gastrocnemius is een tweekoppige kuitspier die zich bevindt aan de achterzijde van het onderbeen. Deze spier ontspringt in de knieholte en hecht zich vast via de achillespees aan het hielbeen. Het is een oppervlakkig liggende spier en is goed zichtbaar bij het aanspannen hiervan. De functie van deze spier is het buigen van de knie en het strekken en het optillen van de binnenrand van de voet.

Deze kuitspier kan ook overbelast raken. We spreken dan van surmenage. Tevens kan er bij verergering van de klacht een scheur (ruptuur) van deze spier ontstaan. Dit wordt ook wel een zweepslag van de kuit genoemd. Het kan een gedeeltelijke of een volledige scheur zijn en ontstaat bij een aanzet voor een sprong. De behandeling bestaat uit: het nemen van rust, het op gang houden van de bloedcirculatie in het been, het opbouwen van mobiliteit, stabiliteit en spierkracht.

Oorzaken overbelasting kuitspier

Een surmenage van de musculus gastrocnemius ontstaat door overbelasting van deze spier. Dat komt doordat er teveel van de spier wordt gevraagd en het niet voldoende tijd heeft om zich te herstellen. Zo kan de spier te veel belast worden door een te zware training, met name als dit herhaaldelijk plaatsvindt. Er wordt dan teveel aan de spier getrokken en dat geeft pijnklachten.

Symptomen

Een overbelaste spier voelt vaak zeurend aan tijdens het belasten. Vooral tijdens het lopen hebben mensen hier last van. Ook kan de spier iets warmer aanvoelen en eventueel gezwollen zijn.

Welke behandelmethoden kan de podoloog gebruiken?

Uw podoloog kan door middel van een podologsiche zolen verlichting bieden aan de klacht. Bij een afwijkende voetstand kan deze gecorrigeerd worden. Er kan tevens een lichte hielophoging worden aangebracht. Op deze manier wordt er tijdens het lopen minder aan de spier getrokken, waardoor deze tot rust kan komen en herstellen.

Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er een goede balans is van wat de spier aan kan en de belasting hierop. Bij teveel belasting moet dit worden verminderd.

Tenslotte kan er een goed doordacht schoenadvies worden gegeven, waarbij er gekeken wordt naar de stevigheid van de schoen.

Wat kunt u zelf doen om pijnklachten tegen te gaan?

Belangrijk is dat u voldoende rust neemt om de spier te laten herstellen. Verder kunt een schoen proberen te dragen met een lichte hielophoging. Dit vermindert de trekkracht op deze spier.

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op