Wat is een ontsteking van de scheenbeenspier?

De voorste scheenbeenspier (m. tibialis anterior) ontspringt bovenaan het scheenbeen en hecht aan op twee botjes aan de binnenkant van de voet. Bij een ontsteking van de voorste scheenbeenspier is de aanhechting van de pees op het bot in de voet ontstoken. Deze ontsteking ontstaat meestal als gevolg van overbelasting.

Hoe ontstaat een insertietendinitis van de m. tibialis anterior?

Deze aandoening wordt (net als insertietendinopathie) meestal veroorzaakt door overbelasting, instabiliteit en/of een afwijkende voetstand. De functie van de voorste scheenbeenspier is het strekken of optrekken van de voet. Daarnaast speelt deze spier een belangrijke rol in het stabiliseren van de enkel en voet. Bij beweging en belasting van de voet, komt de spier op spanning te staan. Deze spanning is normaal gezien pijnloos, maar bij herhaalde of langdurige belasting kan de spier overbelast raken. Verhoogde trekkrachten kunnen ook ontstaan als gevolg van enkelinstabiliteit en het te veel naar binnen zakken van de voet/enkel. Ter hoogte van de spier-peesovergang en aanhechting op het bot, ontstaan vaak de eerste pijnklachten. Dit is dan ook de zwakste plek van de voorste scheenbeenspier. Wanneer er te lang doorgelopen wordt met deze pijnklachten, kan er een ontsteking van de pees ontstaan.

Wanneer er geen sprake is van een echte ontsteking, spreekt men van een insertietendinopathie.

Symptomen

Bij deze aandoening spelen de klachten meestal op na belastende activiteiten (staan, stappen, lopen, hurken, voetballen…). De klachten nemen meestal af door rust. Soms is er een vervelende nachtelijke pijn aanwezig. Vaak worden mensen hier dan ’s nachts  wakker van. Wanneer de pees effectief ontstoken is, is er zwelling zichtbaar ter hoogte van de wreef en voorzijde van het enkelgewricht. Vaak straalt de pijn uit naar de binnenzijde van de voet. Daarnaast kan de pijnlijke plek ook warmer aanvoelen en roodheid zichtbaar zijn.

Welke behandelmethoden kan de podoloog voor deze klacht gebruiken?

Indien de klacht een gevolg is van enkelinstabiliteit en/of het naar binnen kantelen van de voet/enkel tijdens belasting (overpronatie), kan de podoloog ervoor zorgen dat de voet ondersteund wordt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een podologische zool, waarbij er een verhoging komt aan de binnenzijde van de voet. Dankzij de zool wordt overpronatie tijdens belasting tegengehouden, en de rek op de voorste scheenbeenspier verminderd. Op deze manier krijgt de spier meer rust en kunnen de klachten verminderen.

Wat kunt u zelf nog doen om de pijn te verminderen?

Let erop dat u uw schoenen niet te strak strikt ter hoogte van de aanhechting van deze spier op de binnenkant van de voet. Ga vooral niet over uw pijngrens heen tijdens belastende activiteiten. Daarnaast is het raadzaam om, bij aanwezigheid van een ontsteking, de pees regelmatig te koelen. Voldoende rust zorgt voor pijnvermindering, maar het duurt maanden vooraleer de pees volledig herstelt is. Om ervoor te zorgen dat de klacht niet blijft terugkomen, is het raadzaam om op zoek te gaan naar de oorzaak. Bel ons gerust voor een afspraak!

Een behandeling bij Podologie Hermanns

Sinds 2021 is Podologie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podologie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde praktijk is en maak een afspraak.

Bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op