Heupartrose (Coxarthrosis)

Het heupgewricht vormt een belangrijk deel van het menselijke bewegingsapparaat. Een groot deel van het lichaamsgewicht wordt namelijk gedragen door de heup. Het heupgewricht is een kogelgewricht en bestaat uit de heupkop (bolvormig gewrichtsoppervlak) en de heupkom (komvormig gewrichtsoppervlak). De kop en de kom passen precies in elkaar en en kunnen draaien in alle richtingen. Beide gewrichtsvlakken zijn bekleed met een laag kraakbeen, met daartussen een soort smerende vloeistof. De kop en de kom worden bij elkaar gehouden door het gewrichtskapsel en de omliggende spieren, die zorgen voor de stevigheid van het heupgewricht. Door deze bouw kan de heup goed bewegen en is ze bovendien ook stabiel.

Het komt regelmatig voor dat het kraakbeen in het heupgewricht is aangetast. Op dat moment spreken we van coxarthrosis of heupartrose. Er is dus sprake van heupslijtage en dit komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen, in de leeftijdsfase van 50 jaar en ouder.

Oorzaken

Heupartrose is een geleidelijk proces en kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn overbelasting, een trauma (bv. Een ongeluk), een ontsteking, een infectie of en een standsafwijking. Andere mogelijke risicofactoren zijn overgewicht of erfelijkheid.

Symptomen

Mensen met heupartrose ervaren meestal pijn in de liesstreek. De pijn kan echter uitstralen over het bovenbeen en zelfs naar de knie. Klachten treden vaak op bij het begin van de beweging of van de belasting van het gewricht. Dit wordt ook wel startpijn of startstijfheid genoemd. De kraakbeenlaag kan uiteindelijk zo beschadigd zijn dat de gewrichtsvlakken niet meer soepel lang elkaar kunnen glijden. Hierdoor wordt het moeilijker om te bewegen. Naast deze bewegingsbeperking, treedt er ook vaak krachtsverlies op.

Behandeling heupartrose

Als de podoloog merkt dat er een afwijkende voetstand aanwezig is, kunnen corrigerende podologische zolen worden aangemeten. Hierdoor wordt de stand geoptimaliseerd, waardoor de heup minder wordt belast. Dit geldt ook bij de aanwezigheid van een beenlengteverschil. Verder kan de podoloog of kinesitherapeut spierversterkende oefeningen meegeven om het heupgewricht te stabiliseren en te beschermen tegen schokken.

Slijtage aan het heupgewricht kan niet opgelost worden. Pijnvermindering aan de hand van verschillende therapieën is echter wel mogelijk.

In ernstige gevallen kunnen er operatieve behandelmethoden gestart worden, zoals bijvoorbeeld een nieuw heupgewricht.

Wat kunt u zelf doen om de pijnklachten te verminderen?

Blijven bewegen is natuurlijk belangrijk, want rust roest! Bewegen zonder de heup te overbelasten is noodzakelijk. Verder kan u pijnstillers (paracetamol en ibuprofen) innemen om de pijn te verzachten. Probeer de belasting op het heupgewricht zo laag mogelijk te houden. Bij overgewicht is het raadzaam om gewicht te verliezen, zodat het heupgewricht minder belast wordt.

Een behandeling bij Podotherapie Hermanns

Sinds 2002 is Podotherapie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podotherapie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde vestiging is en maak een afspraak.

De vergoeding voor podotherapie wordt vaak (deels) gedekt door uw aanvullende zorgverzekering en bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op