Littekens

Een litteken is een ontsierende en soms gevoelige huidafwijking die ontstaat na genezing van een wond. Het is dus een onderdeel van het huidherstel. Hoe dieper en groter de beschadiging van de huid, hoe groter de kans op een litteken. Deze huidafwijkingen zijn er in verschillende vormen: plat, verheven, putjes, deuken, strepen enz.

Hoe ontstaan littekens?

Littekens ontstaan als de wondgenezing wordt verstoord. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een infectie of een slechte doorbloeding van het gebied. Ook kan het zo zijn dat de huid te veel collageenweefsel aanmaakt, waardoor er een verdikt litteken ontstaat. Ook kunnen littekens ontstaan door ongevallen, operaties en zelfs ziektes.

Symptomen

Een litteken hoeft niet per definitie klachten te geven. Bij een normale wondgenezing kan er een litteken ontstaan in de vorm van een smalle streep. Vaak hebben littekens wel een andere kleur dan de huid erom heen. Deze zijn vaak wat lichter of juist donkerder. Soms kunnen littekens ook rood van kleur zijn, jeuken of zelfs pijn doen. Bovendien kan een groot litteken zorgen voor psychische klachten. Mensen kunnen zich dan bijvoorbeeld onzeker voelen en vinden zich lelijk. Dit heeft grote invloed op het zelfvertrouwen van deze mensen.

Littekens laten behandelen

Uw podoloog kan niet veel betekenen als het gaat om littekens. Het beste kunt u contact opnemen met de dermatoloog. Deze professional is een arts op het gebied van huidaandoeningen en beschikt over een scala van behandelmethoden.

Wat kunt u zelf doen om littekenvorming tegen te gaan?

Mocht u een wond hebben opgelopen die aan het genezen is, dan is het van belang dat u niet gaat krabben wanneer het jeukt. Hierdoor kan de gestolde korst losraken en kan er litteken weefsel ontstaan.

Vermijd tevens het rekken van de huid, anders kan het litteken groter worden.

U kunt een littekencrème gebruiken voor het verzachten en herstellen van het litteken. Dit in combinatie met het masseren van het litteken verbeterd de kans op een mooie en gezonde huidgenezing.

Verder is het belangrijk om littekenweefsel goed in te smeren tegen de schadelijke Uv-straling van de zon. Kies hiervoor een zonnebrandcrème met een hoge factor (SPF50).

Extra informatie

Voor meer informatie omtrent littekens verwijzen wij u graag naar de website van huidinfo en gezondheidsnet. Hierop staat aanvullende tekst, foto’s en vragen omtrent dit onderwerp.

Laat de teennagel los? Maak een afspraak met de podoloog voor controle: