Handbalblessures

Handbal staat bekend als een snelle, explosieve en dynamische contactsport. Helaas komen ook bij het handballen vervelende blessures voor. Jaarlijks blesseren één op de drie handballers zich. Veel blessures ontstaan plotseling. Je landt bijvoorbeeld verkeerd na een sprong, krijgt een bal tegen je vinger of de blessure ontwikkelt zich geleidelijk door een herhaaldelijk verkeerde belasting. De lichaamsdelen die bij handbal het meeste geblesseerd raken, zijn vingers, schouders, enkels en knieën. De podoloog richt zich bij handbalblessures voornamelijk op het behandelen van blessures aan de benen/enkels en voeten.

Oorzaken van handbalblessures zijn:

  • Contact met tegenstander, bal of accommodatie (bv. doel en/of muur)
  • Verstappen of verdraaien
  • Fysieke aspecten (bijv. lichaamsbouw, lengte en gewicht)
  • Onvoldoende herstel na blessure
  • Slechte warming up

Binnen de handbalblessures bestaan er acute- en chronische blessures. Acute blessures komen ongeveer 85-90% voor en chronische blessures 10-15%. Bij acute blessures moet men denken aan:

  • Contactblessures met de bal, tegenstanders, de muur of het doel
  • Verstappen of verzwikken van je enkel of knie, wat vaak gebeurd bij het maken van een schijnbeweging en waarbij bijvoorbeeld enkel- of kruisbandletsel kan ontstaan
  • Verstuiking gewrichten
  • Spierverrekking/(gedeeltelijke)spierscheuring van bijv. de hamstring of de kuitspier

Chronische blessures ontstaan meestal door het herhalen van bewegingen met onvoldoende techniek, onvoldoende fysieke basisvaardigheden en ongunstige lichaamskenmerken, bijvoorbeeld overgewicht. Dit worden meestal overbelasting blessures genoemd. De meest voorkomende overbelasting blessures bij handbal zijn:

Bij bovengenoemde blessures spelen houdingsafwijkingen een grote rol bij het ontstaan van de blessure. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een knikvoet, platvoet of holvoet. Een podoloog doet onderzoek naar het ontstaan van de klachten en bekijkt of de oorzaak ligt aan een afwijkende houding. Deze afwijkende houding kan behandeld worden door podologische zolen en/of sportzool speciaal gemaakt voor het sporten. Ook kan er preventief onderzoek worden gedaan, waardoor bovenstaande blessures misschien voorkomen kunnen worden.

Als laatste hebben we nog een tip; handbalschoenen hebben veel te lijden. Vervang deze regelmatig (om de 2 jaar afhankelijk van het gebruik), hiermee kunnen ook een deel van de blessures mee voorkomen worden.